Kelebihan Warna Hijau Tanpa Kita Sedari!!

Selamat petang semua..
buat apa tu? sedang makan aiskirim emoticon15 ? nak minta boleh? emoticon14

Lepas lunch tadi tetiba datang idea aku..napa aku suka sangat dengan kaler hijau? apa kelebihan hijau? sungguh aku tertanya-tanya. Jadi tanpa melengahkan waktu ceh emoticon11!! aku terus godek di google *mana lagi kalau bukan google* hehe. Akhirnya aku dapat sesuatu maklumat yang bermanfaat, dan aku rasa seharusnya aku berkongsi dengan teman2 aku di blog ni.

Bukan niat ingin mempolitikkan hijau supaya teman2 aku minat tapi hanya sekadar berkongsi ilmu..x salahkan emoticon08 jangan dikontroversikan kenyataan aku ni haha.

Definisi Hijau

Warna hijau ni merupakan warna alam semulajadi khususnya tumbuh2an. Cahaya hijau mempunyai panjang gelombang di sekitar 520-570 nanometer dan merupakan warna primer tambahan. Hijau ialah warna pelengkap untuk warna magenta. Lebih tepat dengan kod perenambelasan #FFOOFF. Sebenarnya istilah 'hijau' tidak mentakrifkan warna yang tepat kecuali digunakan bersama sesuatu piawaian contoh warna2 X11 atau ruang warna mutlak seperti sRGB.


*klorofil ialah bahan yang memberikan tumbuhan warna hijau. Buah lemon ini akan bertukar kuning apabila masak*

Kegunaan Warna Hijau

emoticonnajwa03 warna 'hijau' digunakan untuk isyarat 'pergi' cth: isyarat lampu, keretapi & kapal

emoticonnajwa03 di pasaran saham Amerika Utara, warna hijau melambangkan kenaikan harga saham. Namun di pasaran Asia Timur melambangkan penurunan harga saham.

emoticonnajwa03 untuk gogal penglihatan malam, warna hijau digunakan untuk memaparkan imej tertonjol kerana kebanyakan mata manusia dapat membezakan jenis warna hijau.

emoticonnajwa03 disebabkan sifat penyamaran, warna hijau biasa digunakan untuk seragam tentera di kebanyakan negara

emoticonnajwa03 Warna hijau dianggap warna tradisi untuk agama Islam merujuk kepada alam semulajadi.

Sebenarnya banyak lagi takut panjang sangat. Kalau nak tahu lebih lanjut ni link dia "hijau"


Dari Segi Terapi Warna

Dalam badan manusia ni ada 7 bahagian asas yang digunakan untuk merawat sesuatu penyakit. Ketujuh-tujuhnya diwakili oleh warna masing-masing dan warna-warna inilah mewakili warna batu permata yang akan digunakan untuk merawat sesuatu jenis penyakit.

Note*batu permata asli-digunakan untuk terapi kesihatan dan mempunyai kesan getaran warna yang terhasil dari Shumann Resonance Frecuency. Pancaran ini hanya dimiliki oleh benda-benda hidup dan jisim kurniaan Tuhan termasuk batu permata semula jadi ini*

Warna Hijau

Warna semulajadi yang melambangkan keseimbangan kasih sayang, kesihatan, kecantikan, kegembiraan dan pemikiran yang tegas.


Kegunaan Terapi

emoticonnajwa02 melegakan badan & minda ketika menghadapi tekanan

emoticonnajwa02 memberikan keseimbangan emosi

emoticonnajwa02 memberikan kestabilan tekanan darah, kandungan asid & alkali dalam badan

emoticonnajwa02 mengurangkan kulit berminyak, jerawat

emoticonnajwa02 ingin mendapatkan ilham

emoticonnajwa02 juga digunakan untuk rawatan terkejut, tekanan, demam, & ketakcernaan


Digunakan Untuk Merawat

emoticon16 darah tinggi, resdung, gastrik, barah, masalah hati/hepatitis, sakit sendi/arthritis/rheumatism.


Sebenarnya warna lain pun ada digunakan untuk terapi, kalau korang nak tahu tentang warna kegemaran jom klik ni "Terapi Warna"


*kredit to Chaz E*




Photobucket

3 ulasan:

tomato berkata...

wee~ baguih3.. tapi ceq sukak warna garang2..like orange and red..hehe

kay_are berkata...

patut r blog pun kaler hijau.. ade makne rupe nye.. hee

Sharienz Sz berkata...

hehe..ada udang disebalik mee.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...